Buurtalert

Whatsapp alert groepen Rheezerveen en Heemserveen

In verschillende buurten en wijken zijn Whatsapp-alertgroepen actief. In zo’n groep wisselen buurtbewoners informatie uit over verdachte personen of situaties in de eigen buurt of wijk.
De Whatsapp-alertgroepen zijn een initiatief van buurt- of wijkbewoners die zelf samen met hun buren alert willen zijn op verdachte situaties.

Ook in Rheezerveen en Heemserveen zijn er een aantal groepen waaraan u kunt deelnemen. Een Whatsapp-alertgroep is niet bedoeld om de politie te alarmeren: voor het inschakelen van politie, brandweer of ambulance moet u altijd eerst 112 twee bellen. Politie en wijkagent lezen wel mee.
Iedere Whatsapp-alertgroep wordt beheerd door één van de bewoners uit de buurt of wijk. Deze beheerder vormt samen met beheerders van andere alertgroepen een overkoepelende regiegroep.

Werkwijze – het SAAR principe

Als deelnemer aan een Whatsapp-alertgroep is het belangrijk om verdachte situaties te herkennen en te weten hoe u moet handelen. Hiervoor kunt u het SAAR-principe gebruiken:

S Signaleer. Is er sprake van een acute verdachte situatie, bijvoorbeeld een onbekende persoon die zich verdacht gedraagt in de tuin van de buurman? Onthoud het signalement van de verdachte persoon aan de hand van geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
A Alarmeer 112. Is het nodig dat de politie direct in actie komt? Bel dan altijd eerst 112.
A App om de waarneming bekend te maken. Laat de deelnemers in de Whatsapp-alertgroep weten wat u heeft gezien en of u 112 heeft gebeld.
R Reageer op de situatie. Ga, als de situatie het toelaat, naar buiten en probeer samen met andere deelnemers de verdachte persoon te volgen. Hou elkaar in de alertgroep op de hoogte van wat u signaleert. U kunt ook de verdachte persoon aanspreken om zijn/haar plannen te verstoren. Doe dit alleen wanneer het mogelijk is. Uw eigen veiligheid staat altijd voorop.
Meer informatie >

Aanmelden

Wilt u aansluiten bij een groep in uw buurt? Via de website van de gemeente kunt u zich aanmelden >.